Нов сайт на Физико-технологичния факултет

Посетете новия сайт на факултета

http://pu-ftf.eu/

Category: Актуално, Без категория  Comments off

Свободни места за стажанти

На вниманието на студентите от Физико-технологичния факултет!

Фирма търси стажанти от специалност „Инженерна физика“ по проект „Студентски практики“.
Студентите, които желаят да се включат в проекта да се обадят на доц. д-р Райкова, стая 127.

Category: Актуално  Comments off

Среща с г-н Теодосии Теодосиев

На 05.12.2017 (вторник) от 12:00 ч. в 5-та аудитория ще се проведе среща с г-н Теодосии Теодосиев – заслужил учител по физика от гр. Казанлък. Поканват се студентите от Физико-технологичния факултет да участват в срещата.

Category: Актуално  Comments off

VI Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии

За шеста поредна година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се проведе Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии. Тазгодишното издание се състоя в периода 16-18 ноември 2017г. в сградата на Ректората. Националната студентска научна конференция е ежегодно събитие, организирано от новоучредения Физико-технологичен факултет и Студентски съвет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с Фондация „Еврика“. На откриването на конференцията в 6 аудитория присъстваха зам.-ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ и декан на Физико-технологичния факултет проф. д-р Невена Милева, зам.-деканите проф. д-р Теменужка Йовчева, доц. д-р Силвия Стоянова – Петрова и  доц. д-р Драгомир Господинов. Специални гости на конференцията бяха г-жа Боряна Кадмонова, изпълнителен директор и г-н Григор Цанков, програмен директор на Фондация „Еврика“. След официалната част на мероприятието доц. д-р Мария Марудова изнесе пред присъстващите кратка лекция на тема Наноструктурни полиелектролитни многослойни филми за доставка на лекарства.

По традиция в първия ден на конференцията се състояха презентации и изложение на продукти и рекламни материали на едни от водещите фирми в България в областта на физиката и инженерните технологии. Тези фирми са подходящ пример за едни от възможните бъдещи професионални реализации на младите инженери и физици. Гости на мероприятието бяха фирма Делта Лазерс Технолоджи с представители г-н Димитър Петков и г-н Андрей Иванов, Айгер Инженеринг ООД с представители г-жа Мария Чобанова и г-жа Полина Добрева, 3К АД с представители г-н Колю Орешков и г-жа Калина Чакърова, СОНО ЕООД с представители г-н Иван Янкулов и г-жа Зорница Тодорова, Би Ту Ен с представител г-жа Христина Дстова и г-н Тодор Ангелов, „Арексим Инженеринг“ ЕАД с представители г-жа Недялка Стефанова – Петрова, г-н Кирил Асенов, Мениджър и г-н Петър Габровски и фирма Метрисис с представител г-жа Илиана Георгиева.

Националната студентска научна конференция по физика и инженерни технологии осигурява поле за изява на млади учени, студенти и докторанти от висшите училища в страната и Българска академия на науките, които работят или се обучават в областта на физиката, инженерните технологии, методиката на обучение и много други. В неформална среда младите бъдещи специалисти имаха възможност да представят проекти и научни изследвания, по които работят. Осигури се форум за обсъждане на иновативни идеи и актуални проблеми в съответната научна област. В програмата на конференцията се включи, както устно, така и постерно представяне на доклади. Представените научни доклади на участниците в конференцията ще бъдат публикувани в списание Journal of Physics and Technology към Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Във връзка с ученическите конкурси за научен проект и макет „Еврика“ и за рисунки и колажи „Науката в света около нас“, гостите на конференцията успяха да посетят изложба на картини и да присъстват на ученически презентации, посветени на събития и научни открития от областта на физиката и инженерните науки. В конференцията взеха участите общо над 250 студента, докторанта, млади учени, ученици и техните учители, седем фирми от цяла България, както и преподаватели и техните студенти от Физико-технологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Най-актуалните теми и най-атрактивните презентации на участниците в научната сесия бяха наградени от специално жури от преподаватели на университета в състав:

 • Студентски и докторантски доклади и постери: проф. д-р Теменужка Йовчева, доц. д-р Екатерина Писанова, доц. д-р Ася Виранева, доц. д-р Румен Попов и гл. ас. д-р Диана Дакова.
 • Ученически научен проект „Еврика“: доц. д-р Желязка Райкова, доц. д-р Тодорка Димитрова, доц. д-р Надежда Кафадарова, гл. ас. д-р Стоил Иванов и доц. д-р Даринка Манова.
 • Ученически конкурс за рисунка „Науката в света около нас“: доц. д-р Силвия Стоянова-Петрова, доц. д-р Гинка Екснер, доц. д-р Елисавета Марекова, гл. ас. д-р Христина Петрова и доц. д-р Мария Марудова-Живанович.

Наградените участници са в следните категории:

 • „Най-добър доклад“:

I награда – Росен Георгиев, Институт по Оптически Материали и Технологии, БАН

Тема на доклада: VOC-resistant niobium oxide thin films with modulated refractive index

II награда – Трифон Циркалов, ПУ „Паисий Хилендарски“

Тема на доклада: Използване на болуси при перкутанната радиотерапия

III награда – Деница Миткова, Институт по физика на твърдото тяло – БАН

Тема на доклада: Получаване и изследване на мембрани, съдържащи археолипиди

 • „Най-добър постер“:

I награда – Яна Ненчева, СУ „Св. Климент Охридски“

Тема на постера: Взаимодействие на хидрокси-пропил-гуарови гуми (Jaguar HP-8, HP-105, HP-120) и полизахариди от семена на тамаринд (TSP-120 и TSP-500) с филми от човешки мейбомиев секрет на въздушно/водна фазова граница

II награда – Милен Вълковски, ИФТТ – БАН, ХТМУ- гр. София

Тема на постера: Изследване на интергрануларни ефекти в поликристална система Y(Ca)BCO

III награда – Евгени Владимиров, СУ „Св. Климент Охридски“

Тема на постера: Impact of data assimilation on WRF model prediction: satellite data, surface and upper air observations

 • Конкурс за ученическа рисунки “Науката в света около нас“:

1-ва Награда – Яна Георгиева, 3 клас, I-во ОУ „Иван Вазов“ – Свиленград

Рисунка на тема: Четири сезона

2-ра Награда – Елица Атанасова , 7 клас, СУ „Свети Патриарх Евтимий“ – Пловдив

Рисунка на тема: Диамантите

3-та Награда – Габриела Трифонова, 7 клас, СУ „Свети Патриарх Евтимий“ – Пловдив

Рисунка на тема: Зодиакална светлина

 • Награда за най-млад участник:

Доминика Микова, ДГ „Вълшебство“ – Бургас (предучилищна група)

Тема на рисунката: Ябълката падна

 • Поощрителна награда на журито:

Георги Янчев, 7 клас, 79 СУ Индира Ганди – гр.София

Тема на рисунката: Красотата на северното сияние

 • Конкурс за ученически научен проект „Еврика“:

I място – Иво Филипов и Никол Гочева, СУ ”Свети Патриарх Евтимий” – Пловдив

Тема на проекта: Вилхелм Рьонтген – биография и научни открития

II място – Иван Косеров, Константин Къртев и Михаил Георгиев, ОУ “В.ЛЕВСКИ“ – Пловдив

Тема на проекта: Електричество и звук

III място – Симона Петрова, Никол Грънчарова и Габриел Марински, СУ „Отец Паисий” – Стамболийски

Тема на проекта: Червената планета

 • Поощрителна награда на журито:

Георги Карагьозов, ПГАСГ „Арх.К.Петков“ – Пловдив

Тема на проекта: Плаване на телата

 • Конкурс за ученически научен макет „Еврика“:

I място – Виктория Плачкова и Никол Балджиева, ОУ “В.ЛЕВСКИ“ – Пловдив

Тема на макета: Слънчева система

II място – Гергана Георгиева, ОУ “В.ЛЕВСКИ“ – Пловдив

Тема на макета: Слънчева система

III място – Десислава Александрова и Десислава Колева, ОУ “В.ЛЕВСКИ“ – Пловдив

Тема на макета: Слънчева система

Мероприятието се състоя с любезната подкрепа на Издателство „ПРОСВЕТА – СОФИЯ” АД, фирма Херикс ООД гр. Пловдив, Usit Colours България и Клуб Менса България.

Category: Актуално, Конференции  Comments off

Открит е Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“

Център за професионално обучение в областта телекомуникациите и информационните технологии бе открит на 14 ноември т. г. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Центърът е резултат от съвместните действия на Пловдивския университет и Политехническия университет в Шенджен (Китай).

”Създаването на Центъра за професионално обучение в областта на телекомуникациите и информационните технологии в Пловдивския университет дава реален шанс за практика на студентите от 4-ти курс на бакалавърската програма „Телекомуникационни и информационни системи“ във Физико-технологичния факултет, обясни проф. д-р Невена Милева, която е инициатор и основен двигател на проекта. Тя допълни, че вече има потвърждение и за лектори от най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света – Huawei, които ще преподават на четвъртокурсниците дисциплината „Мобилни системи“. Компанията работи в тясно сътрудничество с Политехниката в Шенджен.”

                Значимостта на събитието беше причина за широкия медиен интерес.

 

Category: Актуално  Comments off

Свободни места за стажанти!

Във връзка с разширяване на дейността си, фирма „Инвест Електроникс“ ООД обявява свободни места за стажанти електроника. За повече информация тук .

Category: Актуално  Comments off

„Еразъм +“ – Информационна среща

Научете повече за възможностите, които Ви предоставя програма „Еразъм +“

на информационната среща на Физико-технологичния факултет, която ще се проведе на

13.10. (петък) от 13:00 часа в 3-та физична лаборатория.

За повече информация: доц. д-р Мария Марудова – e-mail: marym_99_1999@yahoo.com , каб. 233.

Информация за брой финансирани мобилности и условия за кандидатстване

Category: Актуално  Comments off

Необходими документи за кандидатстване за магистърски програми

Именник – 1 бр.

Студентска книжка – 1 бр.

Договор за платено обучение – 3 бр.

Снимка 3,5/4,5 – 2 бр.

Диплома за средно образование – оригинал + ксерокопие

Копие от лична карта

Бележка за платена семестриална такса (таксата се заплаща след получаване на факултетен номер)

Важни срокове: до 13.10.2017 г. – плащане на таксите и записване в магистърската програма

Откриване на новата учебна година

Уважаеми студенти,

На 29.09.2017 (петък) от 14:00 часа в 5-та аудитория ще бъдат тържествено раздадени студентските книжки на студентите от първи курс към Физикотехнологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Присъствието на студентите от първи курс е задължително.

Category: Актуално  Comments off