Високотехнологичен 3D принтер във Физическия факултет!

Преди броени дни Физически факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“ спечели международен конкурс и се сдоби с високотехнологичен 3D принтер модел Ултимейкър 3. Уредът е холандско производство и е един от най-добрите десктоп 3D принтери в света. Използва FDM технологията, тоест топене и екструдиране на полимери.

Какво представлява 3D принтирането?

По своята същност 3D принтирането е процес, при който се отпечатват реални триизмерни обект във всякакви форми. Изработените предмети могат да бъдат от различни материали и в разнообразни цветове. Предметът се изчертава в цифров вид, след което се подава към 3D принтера, който извършва изработката му. 3D принтирането се постига чрез наслагване на фини слоеве материал един върху друг.

Къде намира приложение?

Технологията притежава огромно приложение в различни сектори на индустрията и производствени отрасли като  автомобилостроене, авиокосмическата промишленост, военната промишленост, машиностроенето, стоматология и медицина, биотехнологии, хранителна промишленост, дори архитектура, строителство и индустриален дизайн. Гиганти като Apple продават Ултимейкър в Apple Stores по целия свят. Освен това фирмата-производител на 3D принтера Ultimaker има сключен договор и с Microsoft като в новата версия на Windows ще има инсталиран софтуерът Cura за Ултимейкър.

За какво ще се използва уредът?

Предвижда се Физически факултет да използва уреда, както за научни разработки, така и в процеса на обучение на студентите като се разработват нови курсове и лабораторни упражнения на базата на 3D технологиите. Така обучаващите се ще могат лесно да визуализират и създадат реалистични копия на обекти от механиката, атомната физика, астрономия, нанотехнологиите и т.н. Освен това те ще имат възможност да усвоят нови техники на проектиране и изграждане на триизмерни обекти и ще се научат да използват такива в решаването на различни пространствени задачи. Това по безспорен начин насърчава логическиото и творческо мислене на студентите и формира у тях важни знания и умения, нужни за бъдещото им професионалното развитие и реализация.

Как спечелихме 3D принтера?

Новата придобивка на Физически факултет бе спечелена след участие в международен конкурс, организиран от фирмата-производител Ultimaker. Дистрибутор за България и посредник при кандидатстването на Физически факултет в конкурса е фирма B2N, чиято основна дейност е внос, разпространение и дистрибуция на 3D технологиите у нас. Би Ту Ен ЕООД е водеща компания във внедряването и обучението за работа с все по-приложимите продукти от 3D индустрията. Фирмата предлага пълна гама от висококачествени 3D принтери, 3D скенери, софтуер и обучение с тях, извършвайки консултации, които водят до реални резултати в ускоряването на процеса на производство. Партньорството между Физически факултет и фирма B2N се зароди още през изминалата година, когато фирмата бе гост на откриването на V Национална студентска научна сесия по физика и инженерни технологии. Фирмата се включи в програмата на научната сесия чрез презентация и изложение на свои продукти и рекламни материали, разкривайки пред младите бъдещи инженери и физици възможностите за професионална реализация в тази сфера на дейност.

Category: Актуално
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.